Hvorfor jeg hader kontaktforme

Det er ikke mit intention at hænge Søndagsavisen ud, men da jeg tidligere idag prøvede at afmelde mig tryksagen (ved ikke om det er muligt) blev jeg mødt af en kontaktform, hvor jeg kun havde 3 linjer at skrive på, og hvor der på hver linje kun kunne være 4-5 ord. Det gjorde mig irriteret, så jeg skrev en mail til deres IT-afdeling og ønskede mig derefter tilbage til dengang, hvor alle brugte mailto links istedet for kontaktforme.

Engang var mailto farlige
Det er naturligt at folk vil folk for 2-3 år siden, da spam var meget hyped, ville beskytte sig selv mod uønskede mails. Dem der ikke havde havde en hjemmeside og dermed et potentielt mailto link på denne kunne med rette føle sig lidt mere sikre, da de ikke risikerede at en bot ville opsnappe deres email adresse og sætte den ind i et spamnetværk.

Udviklingen af spamfiltre
Siden dengang er der sket en masse og nu blevet bygget meget intelligente spamfiltre, som ved hjælp af en række forskellige metoder sorterer langt langt det meste spam fra. Under linux bruger jeg spamassasin og bogofilter til holder spam væk, og det er uger siden der er røget noget igennem. Under windows (og mac/linux) kan man bruge den gratis thunderbird som fra starten har et antispamsystem sat op. Selv online emailkontoerne som hotmail.com og gmail.com har meget effektive spamfiltre indbygget.

Fordelene ved mailto
Hvis man har sat sin browser op til det, vil et klik på et mailto link åbne den foretrunke mailklient og giver muligheden for at skrive en mail med alle de indstillinger der er indbygget i klienten. Det betyder at alle ens personlige indstillinger, som underskrifter og opsætning, er tilgængelige. Endeligt kan man også udnytte emailenes potentiale og sende kopier til andre modtager med cc: og bcc:, hvis det er nødvendigt.

Hvorfor kontaktforme giver så dårlig brugevenlighed
Når en side vælger at benytte en kontaktform i stedet for et mailto link bliver kommunikationen mindre transparant. Det er ikke længere muligt at tilpasse mailene ved brug af de lokale redskaber, som stavekontrol eller opsætning, og muligheden for at sende en kopi af mailen til andre med cc: og bcc: er ikke mulig medmindre siden tilbyder det. Udover at kommunikationen på den måde skal foregå på sidens præmisser, så er det også langt mindre gennemskueligt. Man aner ikke hvor mailene bliver sendt hen, og medmindre man gemme teksten i kontaktformen i en lokalfil mister man også muligheden for at gå tilbage og se hvad man skrev i kontaktformen tidligere. Endelig kan fremtoningen af en kontaktform blive vist forkert i forskellige browsere, hvis siden ikke understøtter W3C standarderne, hvilket kan medfører en meget uensartet fremtoning for brugerne.

Only registered users can comment.

  1. Jeg har nu efterfølgende besøgt Søndagsavisen med en IE browser, hvor man har 8 linjer at gøre godt med. Det er selvfølgeligt godt, hvis man bruger denne browser, men for alle os andre ville det være nemmere med et mailto link og/eller W3C valid side.

  2. Det er en imponerende dårlig kontaktform S.A. har — endnu værre er imidlertid deres ejeres(Forbrugerkontakt) hjemmeside (fk.dk). Det er ren flash:-(

    Ak — man kunne lære meget om webdesign af Holger

  3. Jeg vil nu mene at mailto stadig er farlig, da spam stadig kommer af den vej, og på trods af stærkere og stærkere spamfiltre, er det bedre at undgå spam’en fra starten. Problemet med filtrene er at man risikere at miste mails man faktisk gerne ville have haft.

Leave a Reply