Installation af OpenTTD (Transport Tycoon) server under Linux

Dette indlæg er et uddrag fra mine linuxnoter, hvor der er en række andre mini-howtos og artikler. De er frit tilgængelige og kan hentes her.

Som jeg tidligere har skrevet i indlægget Open Transport Tycoon Deluxe, så er OpenTTD et fantastisk spil fra 1996. Til forskel fra det oprindelige TTD, så er der i OpenTTD muligheden for at spille over netværk og i denne artikel vil jeg beskrive hvordan jeg installerede en server på min Debian server.

OpenTTD

Installation
Fra siden www.autopackage.org fandt jeg i listen over programmer som bruger autopackage OpenTTD Dedicated Server. I skrivende stund er den nyeste version 0.4.8, som er mere stabil end de fleste programmer med versions numre over 1.x, så jeg hentede pakken openttd-dedicated-0.4.8.x86.package ned på min server ved at skrive:


tjansson@maxwell:~$wget http://www.familie-kirchhofer.de/openttd/autopackage/openttd-dedicated-0.4.8.x86.package

Den nyeste version kan altid findes på www.familie-kirchhofer.de/openttd/autopackage/

Bagefter er installationen så simpel, som at skifte til root og derefter kører installationsscriptet, som først installere autopackage og derefter openttd


root@maxwell:~$sh openttd-dedicated-0.4.8.x86.package
...

Jeg havde to problemer med installeren nemlig at den manglede curl og bzip2 som jeg ikke havde installeret på min server, så efter have installeret de to programmer:


root@maxwell:~$aptitude install curl bzip2

kørte jeg installationsscriptet igen og openttd blev installeret uden problemer.

Opsætning
OpenTTD bruger port 3979 TCP og UPD til spil over netværk, så disse porte skal forwardes til serveren i en eventuel router før spiller fra internettet kan deltage i spillet. Hvis man ikke er interesseret i at åbne denne port kan man eventuelt i stedet lavet en ssh tunnel ind til serveren, men det kræver at alle dem der skal spille med skal have en brugerkonto på serveren, hvilket kan være en ulempe i andre sammenhænge.

At starte serveren er simpelt, men bør ikke udføres som root, da dette afvikler OpenTTD serveren med administrative rettigheder, hvilket kan være farligt hvis der i fremtiden blive fundet sikkerheds i OpenTTD serveren.

For at undgå at serveren slukker når jeg logger ud af min ssh forbindelse til computeren bruger jeg GNU screen. Inden i en screen starter jeg så serveren med:


tjansson@maxwell:~$openttd_dedicated -D

Dette starter en ganske normal server, men hvis jeg gerne vil ændre indstillinger for serveren kan jeg rette i filen /home/tjansson/.openttd/openttd.cfg og sætte navnet på server og indstille antallet af spiller og andre features. En gennemgang af de forskellige parametre kan læses på siden wiki.openttd.org/index.php/Openttd.cfg. De fleste indstillinger er fine, men under gameopt kan man indstille startbetingelserne for spillet og de vigtigste indstillinger! Mine indstillinger er:


[gameopt]
diff_level = 0
diff_custom = 7,0,2,3,200,4,2,3,2,2,3,2,1,1,1,1,1,0
currency = DKK
distances = metric
town_names = english
landscape = normal
autosave = monthly
road_side = right

En nem måde at indstille sin server på er at starte et normal OpenTTD spil og i dette definere en custom sværhedgrad, som man ønsker at det skal være på serveren. Når spillet lukkes blive disse indstillinger gemt i den lokale konfigurations fil /home/tjansson/.openttd/openttd.cfg, hvor indstillingerne der efter kan aflæses og lægges over på serveren.

Hvordan forbinder andre til serveren?
Der er to måder at deltage i et spil på serveren. Enten kan man skrive navnet (eller ip adressen) i serverens i grafiske interface inde i spillet eller gøre det hele i konsolen:


tjansson@dirac:~$openttd -n tjansson.dyndns.dk

Only registered users can comment.

 1. Rasmus: Er det openttd serveren du taler om? I givet fald så følg mine instruktioner oven for. Der er ikke noget muse trykkeri, men en del på tastaturet.

  Til alle interesseret har jeg nu opgradet min server til en 1.5Ghz, 768 Mb ram som er mere en rigeligt til at trække openttd serveren. Den gamle 233 MHz, 128 Mb ram havde lidt problem selv om det var muligt.

  Find min og andre servere på http://www.openttd.org/servers.php

 2. Hej Thomas.

  dette er ikke en kommentar, men et spørgsmål.
  Jeg er ikke den store specialist i pc’er, men holder meget af at spille Transport Tycoon, kan bare ikke finde EDITOREN som jeg tidligere har brugt meget tid på, jeg kalder det at “RÅ HYGGE” når man sidder og laver landskaber.

  Så jeg tillader mig at spørge om der er nogen i din ende som måske kan hjælpe mig med at finde en ny editor ?

  Med venlig hilsen og på forhånd tak
  Jan Hansen
  jh@gone.dk

 3. jeg ved hvor man kan købe det originale Transport Tycoon. gå ind på google og søg Tycoon spil. der efter tryk på det øverste link. når du så er inde på siden søger du på transport tycoon og så bestiller du spillet. det koster kun 60 kroner og så slipper du for alt besværet med at download spillet.
  har selv købt spillet. total fedt

 4. Martin jeg må indrømme at jeg ved hvad du taler om. Har du prøvet at trykke på linket:
  http://www.abandonia.com/games/dk/240/TransportTycoonDeluxeforWindows.htm
  og derefter på “Get it”?

  Med mindre du har en meget dyr internetforbindelse kan jeg ikke rigtigt se hvordan du mener at det koster £4.99. På min opkobling tager omkring 9 sekunder at hente de 9Mb. Jeg betaler 395 om måneden, så det bliver:

  tjansson@dirac:~$bc
  bc 1.06
  Copyright 1991-1994, 1997, 1998, 2000 Free Software Foundation, Inc.
  This is free software with ABSOLUTELY NO WARRANTY.
  For details type `warranty'.
  (395/(60*60*24*30))*9
  .00137152777777777773
  

  Altså omkring 1/1000 krone, hvilket vi godt kan blive enige om ikke ikke er gratis, men så tæt på nul af vi ikke har mønter til at repræsentere det. Det er selvfølgeligt ganske muligt at jeg har taget fejl, så du må da meget gerne forklare mig hvorfor det koster dig £4.99?

 5. ah , okay . tak 😉 men den kommer frem og siger at spillet ikke er installeret , efter at jeg har udpakket filerne , ved du hvorfor ?

 6. Davs,
  Nu køre jeg Linux Mint, og vil egentlig bare installere ttd, men når jeg køre den sidste kommando. får jeg fejlen

  32: Syntax error: “(” unexpected (expecting “fi”)

  hvordan kommer jeg videre herfra,

  mvh. Thomas

 7. Hvilken kommando er det du taler om? “fi” er enden på en if sætning i bash, så det lyder som et shell problem. Sikket fordi sh henviser til dash i stedet for bash, men skriv helt præcis hvilken kommando der fejler, så kan det være jeg kan hjælpe. 🙂

Leave a Reply