Logitech G5 under linux

Dette indlæg er et uddrag fra mine linuxnoter, hvor der er en række andre mini-howtos og artikler. De er frit tilgængelige og kan hentes her.

Efter at have brugt en gammel mus i lang tid fik jeg lyst til at købe en ny. Mit hjerte faldt hurtigt for Logitech G5, som jeg bedst kan beskrives som musenes Rolls-royce. Den er egentligt orienteret mod computerspillere og når jeg af og til benytter Windows for at spille Day of Defeat, så har jeg også brug for mus af den kaliber. På alle andre tidspunkter af døgnet bruger jeg linux og heldigvis er musen og en fornøjelse at bruger i dette miljø. Windows installationen er mere grafisk og har flere knapper, hvor linux varianten er mindre grafisk, men begge del tager igen tid.

I det følgende beskriver jeg hvordan jeg installere musen på min Thinkpad X30 bærbare, som har en indbygget mus. Xorg skal derfor konfigureres så det er klart jeg bruger to mus. Musen virker ganske normalt uden nogen konfiguration, men for at kunne bruge tilt i 4 retninger er det nødvendigt at rette lidt i /etc/X11/xorg.conf, så Xorg ved ser musen som en Logitech G5 og ikke bare en normal USB mus. Først tilføjer den nye mus ved at skrive følgende ind i /etc/X11/xorg.conf:


Section "InputDevice" 
    Identifier   "Configured Mouse" 
    Driver     "mouse" 
    Option     "CorePointer" 
    Option     "Device"        "/dev/input/mice" 
    Option     "Protocol"       "ExplorerPS/2" 
    Option     "ZAxisMapping"     "4 5" 
    Option     "Emulate3Buttons"    "true" 
EndSection 
 
# Logitech G5 
Section "InputDevice" 
    Identifier "Logitech G5" 
    Driver "evdev" 
    Option "AlwaysCore" 
    Option "Name" "Logitech USB Gaming Mouse" 
    Option "ZAxisMapping" "4 5 6 7" 
    Option "Emulate3Buttons" "false" 
EndSection

Jeg har valgt at Logitech G5 musen er sekondær, så den har fået option “AlwaysCore” og den primære mus har option “CorePointer”. Under sektionen ServerLayout i /etc/X11/xorg.conf skal jeg fortælle Xorg at jeg har installeret endnu et inputdevice ved at tilføje linjen, InputDevice “Logitech G5”, bagefter skal det se sådan ud:

 
Section "ServerLayout" 
    ... 
    InputDevice   "Configured Mouse" 
    InputDevice   "Logitech G5" 
    ... 
EndSection

Musen bruger driveren evdev, som findes i pakken xserver-xorg-input-evdev. Denne er installeret som default i Ubuntu. For at loade driveren kan jeg i konsolen skrive


root@dirac:~$ modprobe evdev

for at dette blive loadet ved hver opdatering tilføjes der i filen /etc/modules en linje hvor der står evdev for at loade kernemodulet, min /etc/modules ser bagefter sådan ud:


# /etc/modules: kernel modules to load at boot time. 
# 
# This file contains the names of kernel modules that should be loaded 
# at boot time, one per line. Lines beginning with "#" are ignored. 
 
lp 
fuse 
psmouse 
sbp2 
evdev

Nu er det på tide at logge ud af KDE/Gnome og genstarte X-serveren ved at trykke Ctrl-Alt-Backspace. Desværre var den horizontale tilt inverteret, så normalt skal man bruge xmodmap for at vende det om, men hvis man, som jeg, har 2 mus på systemet er xmodmap ikke løsningen og xinput skal derfor bruges istedet. Først installeres xinput:


root@dirac:~# aptitude install xinput

og derefter skulle jeg finde ud af hvilket navn min mus fik ved at skrive:


tjansson@dirac:~$ xinput list 
... 
"Logitech G5-usb-0000:00:1d.1-1/input0" id=3  [XExtensionDevice] 
    Num_buttons is 20 
    Num_axes is 4 
    Mode is Relative 
    Motion_buffer is 256 
...

nu kunne jeg så endeligt omkonfigurere rækkefølgen af “knapperne”, så mine akser blev inverteret. Hos mig blev den korrekte kommando:


xinput set- button- map "Logitech G5-usb-0000:00:1d.1-1/input0" 1 2 3 4 5 7 6 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

For at undgå at skrive denne kommando hver gang jeg logger ind så laver jeg et lille script i mappen /home/tjansson/.kde/Autostart, så kommandoen bliver afviklet hver gang jeg logger ind i KDE. Scriptet er meget simpelt og ser sådan ud:


#!/bin/bash 
xinput set- button- map Logitech G5- usb-0000:00:1d.1-1/input0 1 2 3 4 5 7 6 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

endligt skal jeg bare gøre scriptet eksekverbart:


tjansson@dirac:~/.kde/Autostart$chmod + x xinput.sh 

Only registered users can comment.

 1. Heey ja thomas. Hvad siger du til at konvertere dine TeX’ede noter til wiki =D Det kan sku da ikke tage lang tid.

 2. #Peter – Ja jeg kunne vel også bidrage til en størrer wiki, men jeg glæder mig over at kunne lave en guide, som jeg kender ud og ind. Men det kan være jeg en dag stopper med at vedligeholde den og merger den ind i noget størrer? Hvem ved. 😀

  #Rasmus – Det kunne faktisk være smart at have noterne som en wiki, men det eneste problem ville være at jeg ville miste muligheden for at lave en lækker tex’et pdf/ps version. Jeg kunne selvfølgeligt også se på docbook, men det tror jeg kommer til at tage for langt tid til at sætte mig ind i lige nu. 😀

 3. Hi Quetin

  I haven’t really thought about writing in English since there are so many other people writing in English but since you requested it I think I will reconsider it. I could be fun to know English speaking people could benefit from my writings as well. 🙂

Leave a Reply