Hexagon på Saturns nordpol

Billeder fra Nasas Cassini mission viser en roterende hexagon over nordpolen på Saturn. Hexagonet er 25000km bredt i diameter og er kendt fra Voyager 1 og 2 missionerne i for 26 år siden, men er nu blevet optaget igen. Der er flere detaljer at læse på Nasas hjemmeside: saturn.jpl.nasa.gov


Hexagon on Saturn
En roterende hexagon på nordpolen af Saturn observeret i det visuelle og infrarøde spektrometer på NASA’s Cassini.
Ophav: NASA/JPL/University of Arizona


Fænomenet minder på mange måder om de roterende polygoner jeg sammen med Martin P. Haspang, Kåre H. Jensen, Pascal Hersen og Tomas Bohr observerede i en artikel fra 2006, se Polygoner på overfladen af en roterende væske. John Tierney fra New York Times kontaktede os i sidste uge for at spørge os om vi mente at der var en sammenhæng mellem fænomenerne, se tierneylab.blogs.nytimes.com, men uden at kende til de rent faktiske vindforhold kan man kun gætte.


Hexagon on SaturnHexagon
Højre: Hexagon over Saturns nordpol. Venstre: Hexagon i vores forsøg.

På spørgsmålet om vi mente at fænomenerne var relaterede svarede jeg på vegne af gruppen:

Comparing the images on Saturn to the images we have from the experiments, they clearly look alike, but without knowing the dynamics of the winds on Saturn in more detail, it is hard to tell whether or not the phenomena really are similar. I could however imagine that there is a shear layer between the different parts of the rotating gas, maybe due to heating of the gas above the pole and if yet another wind system existed beneath this polygon rotating at higher speeds, then the setup would be somewhat comparable to ours.

Both our experiments on the rotating polygons and Tomas Bohr’s earlier experiments on polygonal hydraulic jumps might be related to the phenomenon on Saturn. A common feature in the two experiments where we have seen this kind of symmetry breaking is the existents of a “roller”, which recirculates the air in the polygon in torus like fashion. It would therefore be very interesting to know whether such a roller is present in the planetary atmosphere.


Hexagon
Et billede taget fra siden af vores forsøg, hvor en trekant rotere i systemet.
Hexagon
Roterende firkant i vores forsøg.
Hexagon
En roterende trekant i ethylen glycol.

Yderligere læsning om hexagonen på Saturn med referencer til vores artikel
space.com
planetary.org
science.slashdot.org
skirmisher.org
truthandthedevil.com

Leave a Reply