ZFS ser spændende ud

Efter at have læst nyheden: Does ZFS Obsolete Expensive NAS/SANs? [slashdot.org]. Blev jeg endnu en gang inspireret til at se nærmere på ZFS. Første gang jeg hørte om ZFS var på Linuxforum 2005, hvor mulighederne med filsystemet blev demonstreret på storskærm. Til dem der ikke kender det, så er det et filsystem, som blandt mange ting er 128bit, hvilket giver mulighed for så store filsystemer at man skulle tro det var løgn – se 128-bit storage: are you high? [blogs.sun.com]. Udover det kan man lave snapshots af filsystemer, vanvittigt hurtigt oprette og og forstørre partioner med meget få kommandoer.

Opensolaris
Opensolaris og ZFS i en VirtualBox under Kubuntu.

På siden www.opensolaris.org/os/community/zfs/ bliver ZFS beskrevet som:

ZFS is a new kind of file system that provides simple administration, transactional semantics, end-to-end data integrity, and immense scalability. ZFS is not an incremental improvement to existing technology; it is a fundamentally new approach to data management. We’ve blown away 20 years of obsolete assumptions, eliminated complexity at the source, and created a storage system that’s actually a pleasure to use.

ZFS Features
* Pooled Storage Model
* Always consistent on disk
* Protection from data corruption
* Live data scrubbing
* Instantaneous snapshots and clones
* Fast native backup and restore
* Highly scalable
* Built in compression
* Simplified administration model

Opensolaris under Virtualbox
Som jeg tidligere har skrevet kan man meget nemt komme til at køre andre styresystemer under Kubuntu med Virtualbox, se Virtualbox under Kubuntu 7.04. I dette tilfælde har jeg hentet Opensolaris og installeret det i Virtualbox for at kunne lege med ZFS.

Det er svært at forestille mig at jeg skulle bruge ZFS til noget i mit eget hjem, da jeg finder Solaris i sig selv en smule gammeldags. På mit arbejde har vi en server med Solaris 8 og det er en del tungere at danse med en Linux i mine øjne. Det hænger selvfølgeligt sammen med at jeg er på hjemmebane i Linux og skal genlære alle konfigurationer igen og at Solaris 8 ikke er den nyeste version af Solaris, men alligevel er ægte Unix og der er en del små forskelle der blive irriterende. Derfor ville jeg ikke gide at bruge tid på ZFS til en hjemmeserver, men på mit arbejde med et 14 disk raid system kunne det være ret interessant hvordan ZFS kunne bruges, men det bliver nok en gang i fremtiden, da opsætningen nu kører fint og “if it ain’t broke don’t fix it”. Desværre ser det i følge en.wikipedia.org/wiki/Zfs ud som at ZFS i skrivende stund ikke understøtter quota per bruger eller gruppe. Det er vist meningen af hver bruger skal have deres eget filsystem, hvilket lyder ret underligt.

Videre læsning

  • Ud over ovenstående links kan 100 Mirrored Filesystems in 5 minutes [opensolaris.org] også anbefales. På siden ses en flashvideo hvor ZFS demonstreres.
  • The last words in filesystems [PDF] – Denne PDF på 34 sider giver en hurtigt forklaring af hvad ZFS er og hvad det kan bruges til. God læsning.
  • ZFS er indtil videre kun tilgængeligt under Opensolaris og vist også FreeBSD, men der arbejdes på at gøre det muligt under Linux (licens problemer), hvilket der kan læses mere om her: zfs-on-fuse.blogspot.com/

Only registered users can comment.

Leave a Reply