Open source alternativer til Windows programmer

Nye computere kommer med preinstalleret software
Det fleste nye computere der blive solgt kommer både med Microsofts populære Windows styresystem og en række preinstallerede programmer. Det kan ved første øjekast virke behageligt, men det kan sammenlignes med at tisse i bukserne. Det varmer de første 3 måneder, men så begynder prøveperioderne at løbe ud og hvert program prøver ihærdigt at give indtrykket af det er strengt nødvendigt at bruge deres betalingsversion af samme program.

Min intention med denne artikel er at introducere nogle open source alternativer til de kommercielle programmer der ofte følger med nye computere. Jeg håber på den måde at påvirke nogle Windows brugere til ikke nødvendigvis at fortsætte med at bruge de dyre og proprietærer programmer.

theopencd

Open source alternativer – www.theopencd.org
En af de mange grunde til at jeg bruger Linux er at de fleste open source programmer jeg bruger er ikke er fulde af unødvendige funktioner og sjældent har et interface som et tungt for computeren at afvikle. Open source programmer er ofte designet til at udføre en funktion og gøre det rigtigt godt.

Selv om man ikke bruger Linux er der alligevel muligt at bruge en masse open source programmer, da de også er tilgængelige for Windows brugere. Nedenfor har jeg samlet en række af programmer som mine øjne er meget dejlige, frie og ganske gratis at bruge.

Hvis man bliver interesseret i at prøve disse programmer kan jeg varmt anbefale www.theopencd.org, hvor man kan hente en iso fil og dermed brænde en CD, som er fuld af open source programmer til Windows. Hvis man ikke ved hvordan man brænder en iso fil under Windows kan man læse mere om det her:
www.petri.co.il/how_to_write_iso_files_to_cd.htm

  • www.mozilladanmark.dk/produkter/firefox Firefox er nok det meste kendte eksempel på et open source program, hvilket kun er godt, da det er en fantastisk browser. Firefox er modulbaseret, hvilket betyder at man kan tilpasse browseren s funktionalitet til ens egne behov. Jeg bruger f.eks. et plugin kaldet Adblock Plus, som fjerner stort set alle reklamer jeg skulle komme i nærheden af på nettet.
  • da.openoffice.org Openoffice burde nu være kendt af de fleste nu, og det åbne dokumentformat kaldet OpenDocument bliver overvejet som en fremtidig standard i den offentlige sektor i flere lande. Openoffice kan også gemme i Microsofts .doc format og er på den på kompatible med MS kontorpakken. Denne er bare gratis og har en række lækre features, som direkte export til pdf filer.
  • www.gimp.org Gimp bliver ofte sammenlignet med Adobe’s Photoshop, hvilket er forståeligt, da Gimp har et væld at funktion til billedebehandling. Der er ikke et fuldstændig overlap af funktioner mellem Photoshop og Gimp endnu, men for langt de fleste brugere, vil Gimp indeholde alt hvad der kræves til avanceret billedebehandling.
  • www.videolan.org/vlc/ VLC media player er endnu et fantastisk lille program, som er både frit og gratis. Det kan spille DVD film, xvid, divx og mange andre typer video. Den er lille, ren og effektiv.
  • www.7-zip.org Programmet 7-zip er et gratis og frit program til komprimering af filer. Det kan lave zip arkiver, som Winzip, men plager der ikke med en at opdatere til en “fuld” version. Hvis man har lyst kan man bruge deres eget format kaldet.7z, som er meget effektiv og komprimere bedre end .zip og .rar.
  • audacity.sourceforge.net Audacity er igen lille, men på trods af størrelsen meget avanceret. Hvis man f.eks. gerne vil lave cd’er ud af gamle lp’er er audacity et perfekt værktøj til at rense lyden op, fjerne clicks og på andre måder forbedre lydoplevelsen på.
  • free.grisoft.com For langt de fleste mennesker kan antivirus programmer næsten undværes, hvis rimelig omgang med vedhæftede filer og ukendte program udøves. Hvis man alligevel gerne føler sig mere sikker kan man installere AVG antivirus free, som er ganske gratis. Det er altså ikke nødvendig at indbetale et årligt beløb til Norton antivirus eller lignende, selv om de gerne vil give det indtryk. Desværre er det ikke opensource, men da programmet kan være så nødvendigt på Windows maskiner har jeg taget det med.

Denne liste skraber kun toppen af isbjerget af nogle programmer jeg holder af. Hvis du har et forslag til et program der kræver opmærksomhed, som skriv endeligt en besked, så vi kan få det diskuteret.

Julegaven = Linux
Det er selvfølgeligt umuligt for mig at skrive en indlæg om Windows uden at omtale Linux et par gange i processen. Det er nu ganske naturligt, da al den funktionalitet man kan forestille sig at man skal betale mange penge for, inklusiv styresystemet, kan erhverves ganske frit og gratis. Ubuntu Linux er et eksempel på de mange linux distributioner, som har kan hentes gratis fra nettet. Officepakker, medieafspillere, mailprogrammer, grafiske programmer kommer med som standard og der er over 20.000 programmer tilgængelige gennem store filservere.

Hent Ubuntu her: www.ubuntu.com. Jeg har på den seneste hjulpet lidt med at få siden godtigang.linuxin.dk op og kører. På denne side er kan man få en blid introduktion til Linux.

Only registered users can comment.

Leave a Reply