Hvilke elementer jeg valgte til min nye computer

Da min kæreste, Pernille, har købt sig en Mac med en processor som er hurtigere en min den jeg har i min stationære var jeg nødt til at gøre noget drastisk. Da min hurtigste computer også efterhånden er 2001 og computere er så stor en del af mit liv kan jeg godt retfærdiggøre denne lidt dyre opdatering.

Det er meget nemt at samle en fantastisk computer, hvis man har pengene til det. Det er en langt svære kunst at finde den gyldne mellemvej mellem pris og ydelse. Jeg tror jeg har fundet noget der er tæt på denne balancegang og skriver denne artikel for at hjælpe andre med de erfaringer jeg har gjort før jeg købte computeren.

core2core2
Core 2 Duo E6600

Jeg bruger ikke Windows til dagligt, men jeg har den last at jeg elsker computerspillet “Day of Defeat” og selv om det kan afvikles gennem wine under Linux, så kører det bedst under Windows. At kunne spille dette spil igen på en computer som er i stand til det er noget jeg ikke har kunne gøre på min egen computer i 2-3 år, så et krav til den nye computer er at den skulle have et ondt grafikkort. Da ATI’s mellem-pris-niveau kort givere mere Day of Defeat ydelse valgte jeg dette selv om jeg egentligt helst ville have NVIDIA.

 • Core 2 Duo E6600 2.4 GHz
  core2
  Processoren valgte jeg på grund af utallige meget positive anmeldelser for dens gode overclockings potentiale og rimelig pris.
  Anmeldelse [gamepc.com]:

  As you can tell by the previous eleven pages, the Core 2 Duo E6600 is in our opinion, one of the best processors (if not the best) which Intel has released in the past five years. The Core 2 Duo E6600 mixes together excellent performance at stock clock speeds, low power consumption, a robust feature set and lots of overclocking potential all at a very tolerable price point.

 • Arctic Cooling Freezer 7 Pro
  core2
  Kølerne der kommer med en CPU fra fabrikkens side er ofte larmende og ikke særligt effektive. Denne køler støjer ikke og køler bedre en stockkøleren, så jeg er godt tilfreds.
  Anmeldelse [stillepc.dk]:

  Arctic Cooling Freezer 7 Pro er en fin CPU-køler, som den er. Den kan holde selv meget varme CPU’er som den på vores testbænk under kontrol. Men hvis kølingen også skal være støjsvag, kan den måske få problemer med de varmeste Intel CPU’er markedet, i hvert fald hvis CPU’en ofte belastes. Mindre krævende og energieffektive CPU’er burde den klare lettere og den kan fint leverer støjsvag køling i samarbejde med en manuel eller automatisk blæserstyring, der giver mulighed for at regulere blæserhastigheden.

 • Club 3D X1950XT
  core2
  Grafikkortet var anbefalet som det bedste på Tom’s Hardware artiklen om de bedste grafikkort i forskellige prisklasser i december 2006.
  Anmeldelse [tomshardware.com]:

  The X1950 XT is an amazing deal at a $270 price point. Its core runs a mere 25 MHz slower than that of the X1950 XTX, and its memory runs a full 250-Mhz (effective) faster than the X1900 XTX. Translated into plain English, this is a blazing fast card – faster than the previous X1900 XTX champ, and fast enough to run at high resolutions with nice eye candy. The GeForce 7900 GTO is a nice card, but the X1950 XT’s much higher memory speed ( 480-MHz effective faster than the GTO) pulls it ahead. You simply can’t buy anything better at this price.

 • Zalman VF900-cu
  core2
  Desværre larmer de fleste nye højtydende grafikkort ret meget, hvilket mit nye x1950xt også gjorde, selv når det idlede. Derfor købte jeg denne lette grafikkort køler, lavet helt i kobber, fra Zalman og jeg er meget glad. Den er meget stille, køler bedre end stock køleren og fylder mindre i kabinettet.
  Anmeldelse [pro-clockers.com]

  The VF900 is a great replacement for the stock cooler that was on our test 6800GT. And the thing is the stock cooler was a beast itself. It is evident the stock cooler is clearly much larger and much louder. And the VF900 still came out on top. The VF900 offered us great performance at a good level of noise….

  So, I am proud to award the Zalman VF900, the Editor’s Choice award.

 • Kingston ValueRAM 2 x 1 GB
  core2
  Det vigtigste for mig var umiddelbart bare at have nok, da jeg ikke have uanede mængder af penge blev det bare Kingston med en passende hastighed.
 • ASUS P5W DH Deluxe Digital Home Series
  core2
  Når man køber en Core 2 Duo processor er det selvfølgeligt nødvendigt med en bundkort som understøtter det. Et af disse er Asus P5W DH, som udover at være klar til Core 2 Duo også har en række andre behagelige egenskaber. I bladet PCFormat fik bundkortet guld i Oktober 2006 nummeret.
  Anmeldelse [techspot.com]:

  Overall I feel the ASUS P5W DH Deluxe is an extremely well equipped motherboard, and even at $250 it’s quite a good buy if you plan on taking advantage of its unique features and can afford the cost.

 • Gigabyte Triton GZ-XX1CA-SNS
  core2
  Kabinette fra Gigabyte blev anmeldt i bladet PCFormat fik det karakteren “Top gear” i oktober 2006 udgaven. Der blev lagt særligt vægt på det lave støjniveau.
  Anmeldelse [legionhardware.com]:
 • Overall I was extremely impressed with the Gigabyte Chassis Triton Series case. It provides an excellent combination of sturdy but simple interior design, with sleek and elegant exterior design. I would happily recommend this case to any user, but will be keeping my sample close to me!! As such I am awarding this case the Legion Hardware Must Have Hardware award.

 • Sea Sonic S12-500
  core2
  Jeg valgte denne PSU på grund af rygtet om støjsvage egenskaber og gode ydelse.
  Anmeldelse [stillepc.dk]
  Anmeldelse [silentpcreview.com]:

  The new and improved S12-500 / 600 power supplies find Seasonic at the top of their game. These high power models pick up where the S12-430 leaves off and continue on quietly, steadily delivering power on demand. Tops for efficiency, for low noise, for stable high power delivery, and for the minimalist approach that strikes a chord of quality for many users.

 • Hitachi DeskStar T7K500 320 GB
  core2
  Det vigtigste for mig i denne sammenhæng var et få en SATA 3.0 Gbit/s hardisk, som havde rimelig ydelse og rimlige mængde plads.
 • LiteOn LH-18A1H
  core2
  DVD drevet er meget ret underordnet, så jeg tog dette frem nogle andre fordi det havde lightscribe mulighed. Jeg regner ikke med at bruge denne feature, men det kunne måske være sjovt en dag.
 • Logitech Z 4
  core2
  Efter at have et brugt et elendigt 5.1 system fra Aldi i fem år var det på tide at købe et simplere 2.1 system med bedre lyd.
  Anmeldelse [modders-inc.com]:

  In short, the Logitech Z4 2.1 Speaker set is a stellar value for its affordable price ($99.99 American). It’s far more than adequate for heavy gaming or listening to music, and I won’t be going back to headphones any time soon. I’d highly recommend it for anyone with limited space or for those who don’t want to pay a small fortune for a high-end system, but want the absolute most for their money.

 • Steelkeys 6G Når man bruger for mange timer foran computeren hver dag er det nødvendigt at have godt udstyr. Mit gamle tastatur kunne ikke klare mere end 2 knapper samtidigt, Steelkeys 6G kan klare 8. Det er ikke prangende, men kvaliteten er i top og hver enkelt time ved dette tastatur er det hel værd.
  steelkeys
  lyd.
  Anmeldelse [hardware.gotfrag.com]:

  With its simplistic, stylish, and professional design, the SteelKeys 6G is exactly the keyboard we would expect out of SteelSeries. We have been impressed with SteelSeries products before, the SteelPad QcK+ got our highest score on record for a cloth mousepad, but the SteelKeys 6G is just a product that is on an entirely different level than the competition. We have reviewed two other gaming keyboards in the past, the Saitek Eclipse and the Logitech G15, and they both received perfect 10 out of 10 scores. The SteelKeys 6G only receives a 9.8 out of 10, but only because we cannot not dock points for the price point. We tried our best to dock some points from the SteelKeys 6G for other reasons, but there really is no way around it: The SteelKeys 6G keyboard from SteelSeries is beyond doubt the best gaming keyboard we have ever used. Well done SteelSeries, very well done.

Min nye computer endte med at koste omkring 10.500 inklusiv levering, men tilgengæld er det meget dejligt fornemmelse at vide at jeg får en computer, som er tilpasset mine behov og giver meget ydelse for pengene.

Only registered users can comment.

 1. Jeg har da tænkt mig at prøve at se hvormange fps jeg kan få, men umiddelbart bliver det nok på Windows jeg slår min DOD-folder. 😀

  Jeg venter faktisk stadigt på at den bliver leveret, men glæder mig så meget 😀 Det bliver spændende at se hvor godt E6600 yder, så skal jeg se hvor hurtigt mencoder arbejder.

 2. En der har en skod com ? hvad gad du virklig give 10.000 for den, ?`jeg har givet 7.500 for min, 4 GB ddr ram, duo core 4,2 inprocesser.
  500 GB sata/double turbo catch harddisk. graffik kortet ligger på 512 MB, og løre 7.200 omdrejninger i min. Undskyld jeg siger det men DET KAN IKKE BETALE SIG AT LAVE SIN EGEN COMPUTER. dårligt køb!

 3. Mikkel: Jeg vil da gerne hører præcis hvilke komponenter du har i din maskine, da jeg næppe tror du har fået komponenter af samme kvalitet for samme penge. Der er en masse ting jeg kunne have sparet på og købt en computer der på papiret så lige så hurtig ud som den du har købt.

  Men sagen er den at de komponenter jeg har købt udmærker sig ved at have et godt forhold mellem pris og ydelse. PSU’en er derfor dyr til omkring 900, men er ekstraordinært støjsvag og stabil. Grafikkortet har godt nok 256 mb ram, men slog nogle tilsvarende Nvidia 512mb modeller i den test jeg blandt læste i PCFormat Oktober 2006. Bundkortet har også mange lækre muligheder og er også meget velegnet til overclocking Min pointe er at selv du har 4gb ram og et grafikkort med 512mb hukommelse, så er der nok blevet sparet på nogle af komponenterne i din computer.

  Derfor tror jeg ikke min computer yder dårligt i forhold til prisen, når man tager støj og udvidelsesmuligheder med i beregningen. Dermed ikke sagt at jeg måske har taget fejl, men post endeligt dit eget system, så kan vi jo se om jeg virkeligt har dummet mig.

 4. Efter at have lidt problemer med at mit netværk gik ned af til med mit nye bundkort under linux har jeg googlede jeg lidt på nettet og fandt denne side:
  http://www.hentges.net/misc/howtos/p5wdh/

  Det viser sig at driverne til de to onboard netværksporte er ret ustabile i skrivende stund og det ser ud til at det først blive rigtigt stabil i senere kerne.

  Den ene af de to IDE controller på kortet virker heller ikke med linux, så medmindre man bruger controlleren der egentligt er beregnet til DVD/CD drev virker PATA harddiske ikke med dette bundkort under linux.

 5. Uden at have særligt meget erfaring med benchmarking overhovedet har jeg med følgende setup og cpu’en overclocket til 3.1 MHz fået

  3DMark 06, 6311
  PCMark 05, 7951

 6. Fedt at læse om andres erfaringer før man selv investere i nye dele. Virkeligt lækker computer du har samlet.
  Fandt denne side igennem link på edbpriser.dk
  Tak

 7. “En der har en skod com ? hvad gad du virklig give 10.000 for den, ?`jeg har givet 7.500 for min,”
  Jamen la’ os da se, hvad du selv har fået for pengene — alene ud fra det, du skrev!

  “graffik kortet ligger på 512 MB, og løre 7.200 omdrejninger i min.”
  Haha! Hans grafikkort kører 7200 rpm!!! Og: “500 GB sata/double turbo catch harddisk.” En TurboCache HD!!

  Han har altså fået et grafikkort med 512 MB Turbocache RAM! Dvs., at det er den maksimale mængde RAM, grafikkortet kan BRUGE af SYSTEMRAMMENE!!! Undskyld udtrykket, men HOLD KÆFT, en idiot! Hahaha!!! Jeg håber fandme, han sidder og har smadret sin computer i arrigskab over den massive lag, hans 7300 LE el. lign. giver ham!! ;P

  “4 GB ddr ram, duo core 4,2 inprocesser.”
  4 GB RAM (og hvilken type? 😛 ) til et TurboCache GFX! Dét må da siges at være at få tingene til at passe sammen! Og hvilken dual core?? Der er sgu da

  “Undskyld jeg siger det men DET KAN IKKE BETALE SIG AT LAVE SIN EGEN COMPUTER. dårligt køb!”
  Nej, dét kan det i sandhed ikke!

  (vil du ikke nok lige give mig hans mail? Please? Vil bare gøre ham opmærksom på det…!)

  Nå, tilbage til DIN computer! — Den ser virkelig fin ud, men hvorfor et X1950 XT? Hvad gav du for det? Man kan få et X1950 Pro for under 1500 kr…! der kommer DX10-kort til foråret, skal du tænke på!
  Just sayin’… 😉

 8. Mon ikke!!

  Har du ikke hans mail? Jeg vil ikke overfuse ham eller noget, blot som sagt gøre ham opmæksom på det… 😉

 9. Hej hej
  Det er sgu meget sjovt for en “ung” fyr som mig på 64, at læse Jeres kommentarer til en der endelig har gjort det rigtige, nemlig at stykke sin pc sammen af de, (indenfor givne rammer) optimale dele.
  Jeg har selv bygget en. Lian-li kabinet til kr. 500, Asrock bundkort 775Dual-VSTA med 1066fsb til kr. 500. P4 3,0 4mb cache(som jeg snart bytter til en dual Core) 2 x 1mb RAM, 2 300GB Sata og 2 x 80 GB IDE som snart bliver skiftet ud med 2 x 73 GB 15.000 RPM SCSI diske og så et dødssygt 256mb grafikkort som kan køre min 22″ fladskærm. alt ialt ca. kr. 10.000.
  Så er jeg godt kørende og kan både OC og lave Videofilm.

 10. Det kan altid betale sig at samle sin egen computer, hvis man har pengene til det. Der er flere ting i denne betragtning:

  1. Man får de komponenter som man vil have. Man behøver altså ikke gå på kompromis, med mindre tegnebogen kræver det.

  2. Der er en meget høj grad af tilfredshedsfølelse i at have samlet computeren fra bunden. På den måde har man også langt større indblik i hvordan det hele hænger sammen, og fejlfinding på computeren bliver langt nemmere.

  3. Man slipper for diverse preinstallerede programmer, som man får med mærkevare pc’erne.

  Selvfølgelig kan man altid sige at det ikke kan betale sig ØKONOMISK at samle computeren selv. Men det kommer 100% an på hvor seriøs man er. Jeg er selv computernørd, og har samlet computere selv siden jeg var 14 år.

  Selvfølgelig kræver det en vis indsigt i komponenterne, men slutresultatet er efter min mening langt bedre end mærkevarecomputerne på markedet. Dette gælder både ydelse og kvalitet på komponenterne – der er jo en grund til at de store mærker kan lave billige pc’er, og det skyldes i mange tilfælde dårligere komponenter på eks. grafikkort og andre ganske vitale dele (også cpu’en, hvor de ofte bruger de cpu med mindst mulig cache for at sænke prisen)

 11. Forresten Karl Otto…Nu er jeg blot en ung fløs på 23, som har været med fra begyndelsen, som du sikkert også selv har. Jeg synes sgu det er stærkt at du stadig nørkler med at samle skidtet selv! – Stor respekt for det!!!

  MVH Kim

Leave a Reply