Beryl, ATI og XGL under Kubuntu – lækkert

Indledning
Efter at have haft travlt i en periode har jeg endelig fået sat XGL op på min nye computer i al sin herlighed. Jeg har et relativt nyt ATI X1950XT kort, som jeg valgte da dette kort var overlegent til Nvidia kort i samme prisklasse, da jeg købte computeren. Da jeg hovedsageligt skal bruge dette grafikkort under Windows var det vigtigt at ydelsen er høj under FPS spil.

.

Heldigvis er det ikke et problem at bruge ATI drivere under Linux, men at få sat ATI driverene, Beryl og XGL op tilfredsstillende kan tage lidt tid. Derfor blev jeg glad for at finde et script på Beryl’s hjemmeside, som klarede det hele. Det eneste problem er, at dette script er tilpasset Gnome og ikke KDE, som jeg selv bruger. Så jeg var nødt til at redigere nogle filer for at få det hele til at virke. Scriptet findes her:

Install Beryl on Ubuntu Edgy with XGL and ATI [beryl-project.org].

Hvorfor er dette så fedt?
Man kan nemt afskrive 3D acceleration af desktoppen som rent lir og unødvendigt spild af computer ressourcer, men i mine øjne bidrager en 3D acceleration af brugerfladen til at give en bedre mulighed for at visualisere det ellers lidt abstrakte begreb virtuelle desktops.

Det har i meget lang tid under Linux været muligt at bruge virtuelle desktops, men jeg har aldrig rigtigt brugt det, da jeg altid glemte på hvilke desktops jeg havde lagt mine programmer. Med den kubiske fremstilling af de virtuelle desktops, har jeg en rummelig forestilling af hvor forskellige programmer og vinduer er åbne. Nogle af mulighederne i Beryl er fascinerende, men ikke yderligere anvendelige, så som regn- eller sneeffekter, men disse viser hvilke muligheder der er i Beryl.

Endeligt er Beryl og XGL så imponerende at inkarnerede Windows brugere bliver meget interesserede i at prøve Linux, hvilket giver en hjælpende hånd med at formidle at Linux ikke bare er konsolarbejde og orienteret mod servere. Windows Vista og Mac OS X har nogle nydelige effekter, men i mine øjne giver Beryl dem baghjul, hvilket denne video nedenfor illustrerer godt. I denne sammenhæng kan man kun blive endnu mere imponeret over at dette er frit tilgængeligt og ganske gratis.

Lidt redigering
For det første danner scriptet fra Beryls hjemmeside en fil kaldet /usr/share/xsession/beryl.desktop, men jeg har i stedet arbejdet med en fil kaldet /usr/share/xsession/xgl.desktop. Disse filer laver en mulig xsession, som er det der normalt angiver om man logger ind i Gnome eller KDE når man taster sit brugernavn og kodeord.

/usr/share/xsession/xgl.desktop ser sådan her ud:


[Desktop Entry]
Encoding=UTF-8
Name=Xgl
Comment=Start an Xgl Session
Exec=/usr/bin/startxgl.sh
Icon=
Type=Application

hvor scriptet /usr/bin/startxgl.sh indeholder følgende:


#!/bin/sh
Xgl :1 -fullscreen -ac -accel xv:pbuffer -accel glx:pbuffer &
DISPLAY=:1
export KDEWM="/usr/bin/beryl-manager"
exec startkde

Efter at have logget ind starter jeg derefter beryl-manager og vælger “Select Window Manager->Beryl”. Af en eller anden grund starter Beryl ikke automatisk op med beryl-manageren, selv om jeg har prøvet at gøre filen /home/tjansson/.beryl-managerrc ikke skrivbar:


chmod -w .beryl-managerrc

Problemet er nemlig at, der bør stå active_wm=0 for at starte Beryl, men dette bliver altid overskrevet, så der står active_wm=2. Bortset fra dette problem virker scriptet fra Beryls hjemmeside utroligt nemt.

Only registered users can comment.

 1. Fuck, hvor NICE!!! Sådan skal det gøres! Lagde især mærke til, at progammerne trods alt gejlet alligevel startede hurtigt, og uden en masse animationer! Hvilket absolut ikke kan siges om Vistas Areo!
  Er det dig, der har lavet videoen?

  Også ret fedt, at der blev brugt soundtracket fra Metal Gear Solid 3!

  Vil du ikke give mig linket til YouTube?

 2. Det er ikke mig der har lavet videoen, men synes den er superfed, så jeg valgte at bruge den til at illustrere hvad der er muligt. Det virker altsammen uden problemer her, som jeg håber jeg også har vist på screenshotet. 😀

  Linket til siden er her:

 3. Fedt…! Det kræver ikke det store arbejde at sætte op, vel?
  Skal snart have stationær, så tænkte på at smide Ubuntu på min bærbare — ikke mindst så alt OEM-braset ryger ud!

 4. Det indtryk, jeg fik af Vista, var, at det skjulte dårlig ydeevne bag de mange animationer…!

 5. Vista er lidt til grin… Selv om Beryl ser ca. 100 gange bedre ud, er resourcekravet markant lavere.

  Enten er Microsoft programmørerne amatører, eller også har de en aftale med hardware producenterne så os proletarer skal ud og udgradere maskinen hvert halve år.

 6. Kunne jo nemt være det sidste, ik?!
  De kører jo FFS ikke engang GUI’et over grafikkortet!!
  Nogle svin er de. Og folk labber det i sig, og er ligeglade med, om deres computere kører af lort, bare det ser flot ud — og bliver ved med KONSTANT at skyde skylden på vira! — i stedet for liiiige at overveje, om ikke alt OEM-lortet også suger ressourcer!

Leave a Reply