DD-WRT firmware på en WRT54GL router

Titlen på dette indlæg kan nok virke skræmmende på de ikke indviede, så kort sagt er DD-WRT er firmware til den trådløse linksys router kaldet WRT54GL som får routeren til at kører Linux. Jeg købte netop WRT54GL, og ikke WRT54G, da de nyeste versioner af WRT54G ikke kan flashes til at kører Linux. L’et sikre at man kan installlere Linux.

Selv om jeg i starten var nogenlunde tilfreds med det standard firmware der kom med routeren fra Linksys begyndte det fornyeligt at låse og jeg blev smidt af nettet fra tid til anden, hvor kun en hard reset (reset knappen holdes inde i 30 sekunder) afhjalp situationen. Af denne grund har jeg nu installeret DD-WRT.

Installationen
Installationen af DD-WRT på min router var virkelig nem, men læs endeligt i detaljerne om installationen på DD-WRT’s wiki for at undgå at lave routeren om til en papirvægt med antenner.

 • Først hentede jeg img filen fra www.dd-wrt.com
 • Derefter åbnede jeg en browser og loggede ind på WRT54GL routeren, som normalt har IP adressen 192.168.1.1. I administrations menuen valgte jeg at opdatere mit firmware og her uploadede jeg img filen.
 • Efter filen var blevet uploadet ventede jeg fem minutter, hvilket er anbefalet at gøre, for at sikre mig at alt blevet færdigt gjort før man går videre.
 • De sidste jeg manglede at gøre for at få routeren til at virke var at trykke reset knappen ind i 30 sekunder for at lave en kold genstart. Derefter var der nu en forbindelse til DD-WRT’s web interface. Man kan også telnette ind til serveren med brugernavn root og kodeord admin.

Forbedringer – SSH, QOS og justering af sendestyrke
Grunden til at jeg i det hele taget ville prøve at bruge DD-WRT var at jeg regnede med at firwaret var mere stabilt, da det var baseret på Linux og open-source. Dermed kan man forvente at der er desto flere udviklere der ser koden i gennem for fejl. Indtil videre har routeren kørt upåklageligt efter installationen, så det mål er blevet opfyldt.

Af de mere interesante muligheder som DD-WRT åbner op for er blandt andet at lave øge sendestyrken på antennerne. Dette er en lækker egenskab, hvis man har brug for mere rækkevidde på sit trådløse netværk.

En anden lækkert option er Quality Of Service (QoS), som giver muligheden for at opprioritere forskellige typer af traffik. På denne måde kan man være sikker på god ping i spil selv om der er anden netværks aktivitet samtidigt.

Det skal også nævnes at man kan starte en ssh server på routeren og installere flash lagring – på den måde trylle den lille boks om til en meget stømbesvarende filserver. Hvis man skulle have brug for det kan man endda mounte et samba share på boksen.

Rækken af forbedringer og muligheder med dette firmware er meget længere end disse og kan findes på siden nedenfor. Nedenfor har jeg listet de aller mest interessante muligheder:
http://www.dd-wrt.com/wiki/index.php/What_is_DD-WRT%3F#Features

* 802.1x Extensible Authentication Protocol (EAP)
* Afterburner
* Dynamic DNS (DynDNS, easyDNS, FreeDNS, No-IP, TZO, ZoneEdit, custom, and others)
* Hotspot Portal (Sputnik Agent ,Chillispot)
* IPv6
* JFFS2 (JFFS2)
* MMC/SD Card Support (hardware modification required)
* NTP
* Ntop Remote Statistic
* OpenVPN Client & Server (only in -vpn build of the firmware)
* QoS Bandwidth Management
* QoS L7 Packet Classifier (l7-filter)
* Samba FS Automount
* Syslog
* Show Status of Wireless Clients and WDS with System Uptime/Processor Utilization
* Site Survey
* SNMP
* SSH server & client (dropbear)
* Startup, Firewall, and Shutdown scripts (startup script)
* Static DHCP
* Telnet server & client
* Transmit Power Adjustment (0-251mW, default is 28mW, 100mW is safe)
* UPnP
* VLAN
* WOL (Wake On Lan) (WOL)
* WMM (Wi-Fi MultiMedia QoS)
* WPA over WDS
* WPA/TKIP with AES
* WPA2
* Xbox Kaid (Kai Engine)

Only registered users can comment.

 1. Har du prøvet at bruge flash-ram til lagring? I så fald, hvilken modifikation skal man lave for at få det til at virke?
  * MMC/SD Card Support (hardware modification required)

 2. Jeg bruger selv en ASUS router (Wl-500g Deluxe) med linux. Fordelen ved asus er at deres router har en hurtig processor, 32MB ram og 2xusb2.0 porte. Den er efterfølgende blevet afløst af to nyere modeller (Wl-500p /Wl-500w) som varierer ved at have forskelligt trådløst. Som alternativ til DD-WRT er openwrt et lækkert valg, hvor specielt muligheden for at installere en usbstick og derpå tilføje pakker gør det ekstra sjovt (samba, ftp, sftp, asterix, bluetooth… osv.)

 3. Svar til Per:
  Fandt dette site da jeg skulle google DD-WRT, har kørt med dette i nok 2 år og har aldrig haft problemer. Kun da det blev lavet totalt om og en opdatering gjorde man ikke kunne login i webmodul. Men var en kendt bug der ikke kunne løse. Men svare ikke på dit spørgsmål men kommer her.
  Ja du kan reset boxen, hente firmware ned fra Linksys og ligge denne tilbage unde opdatering af firmware. Men når du brugt en halv dag på at kigge på dd-wrt går du ikke tilbage 😉

 4. Hej.
  Tak for din guide.
  Du skriver “Det skal også nævnes at man kan starte en ssh server på routeren”.
  Kan man så indtaste dette i routeren og den så logger på for mig?

  “For other systems, you must manually log in to the firewall servers, by establishing pseudo-tty-less ssh connections to them. The following commands can be used on most systems:

  ssh -T -l username fw1.k-net.dk
  ssh -T -l username fw2.k-net.dk

  Where username is your K-Net username (created by your Netgroup).”

  Mvh Alex.

Leave a Reply