Windows set fra en linuxbrugers øjne

Jeg begik den store fejl at købe spillet DODS og er nu så glad for det at jeg blev nødt til at installere Microsofts populære Windows styresystem for at få mest ud af spillet. (Det skal nemlig siges at jeg fik det til at virke under WINE, men med for lave FPS på omkring 5-15.)

Da jeg derfor har installeret Windows igen efter at have været fuldstændigt væk fra det i par år, vil jeg samle et par bitre kommentarer fra min linuxnoter og peppe dem lidt til anledningen:

Understøttelse af hardware
Windows styresystemet er fint til at spille computer på – det er egentligt alt der at sige, men for at forklare det lidt dybere:
Underligt nok regnede jeg med at mit TV kort (ASUS saa-7135) ville være understøttet fra starten af i Windows, da det er understøttet i Linux uden problemer, men det var det ikke, så jeg skulle på først på ASUS side for at finde driverne. Bagefter en installationen ville jeg se fjernsyn, men der er selvfølgeligt ikke noget program indbygget til at gøre det med. Ved at søge på google finder jeg de første mange betalings programmer, men tænker at det må være løgn, da jeg har et lækkert tv program på linux, som er gratis – tvtime (xawtv eller kdetv kunne jeg også have brugt). Det tog mig en time at finde frem til et program jeg kunne bruge, som jeg mener hed medieportal. Anyways – jeg er åbentbart blevet vant til at have 15000 programmer til rådighed til hele tiden, som kan installeres med et par klik i linux, helt gratis.

Tekstbehandling
At skrive et dokument i Windows eget .doc format er umuligt med en frisk installation af Windows før man køber Word. Linux kommer med Open Office Writer, Koffice og abiword mm. der alle kan klare Words arbejde og læser utroligt mange andre ?lformater inklusiv .doc ?ler. Ud over det kan LaTeX også nævnes, men det er jo en helt anden liga, som at sammeligne candyfloss med stål.

Browsere
Internet explorer er så usikkert at US Department of Homeland Security advarer mod at bruge den. Mozilla browseren har oven i det, modsat IE, indbygget tabbed browsing, download manager, indbygget pop-up blokker, overholder W3C krav og kan håndtere CSS ordenligt.

Instant messaging
Windows har indbygget Messenger, der klarer en protokol, så hvis man har venner der bruger f.eks. AOL, ICQ, jabber (google talk) eller SILC, så skal man have fat i endnu et program. Under Linux findes programmerne Kopete og gaim, som understøtter dem alle.

At lave en præsentation
Windows har ikke noget præsentationsprogram efter en frisk installation, men man kan købe powerpoint. Linux har derimod både Kpresenter og Open Offfice Impress. Open Offfice Impress understøtter både MS’s .ppt ?ler og kan oven i hatten exportere til .pdf og ?ash.

Sikkerhed og stabilitet
Det er svært at skrive det afsnit uden at være lidt ond i sulet, men sikkerhed og stabilitet er ikke noget man normalt forbinder med Windows. Fundenmentalt set har MS stadigt ikke fundet af det smarte ved at have en administrativ konto til systemet og en brugerkonto til normalt bruger. Det betyder at enhver bruger kan med vilje eller ved et uheld eksekvere et program der ødelægger hele computeren eller måske bare installerer vira eller spyware. I Linux er brugeren adskilt fra den administrative bruger (root) og hvis prøver at kører et program der skal lægge computerene ned, som normal bruger, vil jeg allerhøjest kunne slette mine egne filer – ingen systemfiler. Endvidere er al software styre centralt gennem softwarespejle (repositorys), så man er sikker på at det program man henter er open source og ikke indeholder noget skadeligt eller skjult materiale.

Fil kompatibilitet
I Windows har man adgang til en række store medie programmer som Windows Media Player, Real Player, Quicktime, Winamp og WinDVD, men problemet er at hver eneste program skal installeres og opdateres seperat. Under Linux kan man derimod håndtere det hele fra en viewer når man han installeret de rigtige codecs. Dermed ser jeg både mov, avi, wma, wmv, ram i en player.

Multimedia brug
Jeg kan ikke med en frisk installation af Windows se DVD ?lm. For at kunne gøre dette skal jeg ud og ?nde et program (højst sandsynligt betale). De gratis varianter af Linux kan af licensgrunde ikke inkludere biblioteket libdvdcss2 i gratis versionen, men det kan installeres med urpmi libdvdcss2 (Mandriva) og 5-10 sekunder senere kan du se DVD’er i kaffeine, totem eller f.eks. mplayer som du har lyst. Valget er dit!

Windows Vista – nyskabende?
I starten af 2006 venter vi stadigt på Windows Vista (og kommer til at vente på starten af 2007) og vi er allerede blevet lovet meget godt nyt? Det er rart at se at de endelig kommer med på vognen og har noget af den funktionalitet Linux brugere har haft et stykke tid.

 • Vista kommer til at indeholde talegenkendelse, men det har IBM’s OS/2 har haft siden 1996, så det er ikke så nyt.
 • Endelig får Vista også understøttelse af de længere IP adresser – IPv6, hvilket linux har gjort siden 1996.
 • Vista kommer efter sigende også til at kommer med et fantastisk nyt desktop søgesystem, men det har Apple og Linux haft et stykke tid i form af Spotlight og Beagle2.
 • Et stykke tid så det også ud til at Vista skulle have et fantastisk nyt hurtigt indexeret ?lsystem WinFS, men det ville blive svært at slå andre avancerede filsystemer som Reiser4, men heldigvis aflyste de også den feature. 😀
 • Det er tragikomiske at de promovere deres nye konsol Monad som en nyskabelse, men det er næsten unødvendigt at fortælle om linux styrke og ?eksibilitet på det område, som har haft meget avancerede konsol siden tidernes morgen.
 • I Vista bliver det endeligt sådan at alle brugerkontoerne og de programspeci?kke kon?gurations?ler kommer til at ligge i en samlet mappe i roden af styresystemet. Det er er en smart som de har fået fra Unix og Linux hvor alle brugernes ?ler og kon?gurations?ler er samlet i folderen /home – det er nu også en ret gammel ide fra Unix.
 • Tilgengæld får de også lidt 3d acceleration af desktoppen som apples OS X har og Linux lige har fået med Xgl.

For at slutte af med et citat fra chefredaktør på “The Jem Report”, og bidragende redaktør for OSTG:

I don’t need to reset my computer when I install new software, and my systems never crash. Nor do I accept program defaults or deny myself upgrades when I need better functionality or interoperability with other programs, and I don’t have to worry about reinstalling my operating system in order to ?x mystery problems that just suddenly appear due to a shoddy update service. A more concise way of putting it is, I don’t run Windows. …

Sjov læsning:
http://www.winsupersite.com/reviews/winvista_5308_05.asp
http://www.linux-watch.com/news/NS5876967065.html
http://os.newsforge.com/article.pl?sid=05/05/18/2033216
http://lxer.com/module/newswire/view/47221/index.html

Only registered users can comment.

 1. Dertil kan nævnes muligheden for selv at opsætte sin grafiske brugerflade med forskellige window-managers i linux i modsætning til Themes i Windows, som ganske ofte kræver købt og betalt Plus+ pakke.

  Til alle dem der skal ‘spiffe’ deres computer er der til windows det ustabile samurize, hvor linux har karamba, superkaramba og gkrell til at vise stats for computeren.

  Genvejstaster til programmer kræver i windows at man placerer en genvej i startmenuen (eller har særlig shareware installeret) hvor de forskellige wmanagers i linux har det indbygget (KDE har khotkeys, fluxbox har en keys-fil og til dem alle kan xbindkeys bruges)

  Mumle mumle ..

 2. En ting du blander sammen, som man ellers ikke burde forvente af en inkarneret linux-“et eller andet”, er linux og et distribution.

  Linux kommer ikke med noget som helst. Linux har heller ikke noget program til at se tv med indbygget. Du skal faktisk selv skaffe programmer til alt i Linux.

  En anden ting er så en linux-distribution, hvor du måske har valgt en hvor der følger en masse gratis programmer med, til f.eks. at se tv, skrive dokumenter osv. Men du har jo ikke nævnt noget sådan, som f.eks. Redhat. Derudover findes mange af disse gratis programmer som f.eks. open office også til windows.

  I windows kan du også se ALLE film i en enkelt player, hvis du bare har installeret de rigtige codecs! zoomplayer for eksempel. Eller endnu bedre VLC, som kan afspille alt, uden at du skal installere nogen codecs. Og du kan komme til at se DVD film lige så let og gratis i windows. Det drejer sig bare om at vide hvad man skal have, helt ligesom man også skal vide det i linux.

  IE har også indbygget popupblocker.

  Kopete og gaim understøtter dem alle. Men gør det det med fuld funktionalitet? Ligeledes til windows kan du jo bruge Trillian!

  Jeg kan selvfølgelig kun være enig i ustabiliteten i windows. Den kæmpe irritation ved at skulle genstarte efter installation af programmer og drivere (Det er dog blevet bedre, men ikke godt nok). Men selvom du måske synes “linux” er nemmere at bruge, så er det kun fordi du kender det så godt. Er man ikke inde i det, er det et langt større helvede at få installeret noget linux og finde ud af hvordan man ændrer opsætningen og få hardware til at virke. Der er gode linux distributioner som faktisk er nemmere end man skulle tro, men det er noget man skal bruge mere tid på og have lyst til at sætte sig ind i.

  Det at en ny windows version skulle få nogle gode feature som linux skulle have haft længe allerede er vel ikke dårlig for windows!

  Jeg kan godt se mange fordele ved linux, specielt prisen (0 kr) og stabiliteten, men din kritik af windows er for ensidig og fuld af klager over ting som faktisk er helt ens i begge systemer. Forskellen er bare at kender man linux, så virker det lettere i linux, men kender man windows, så virker det letter i windows. Og det er faktisk essensen af det meste.

 3. Din kritik af installationen kan jeg kun være fuldstændigt enig i. Der skal ikke meget til før man mister en masse fordi den har ødelagt ens MBR og det giver ingen mening at de ikke lader den genkende linux partitioner og at det skal ligge i første partition. Men en god ting med live-OS Cd’ere, når man får ødelagt den slags. De findes også til windows.

 4. Pingvin – du har ret i min kritik er lidt for stærk kaffe, men den skal ses som et modspil mod den FUD man kan læse om Linux når man f.eks. søger på google ang. Linux. Der er det svært at undgå Microsofts FUD kampange “getthefacts” – så du har fuldstændigt ret – jeg har simplificeret og vinklet mit indlæg, men ikke det jeg skriver er ikke direkte forkert. Lad mig uddybe:

  Du har fuldstændigt ret i at Linux ikke kommer med nogen programmer overhovedet, da det er bare er en kerne (som dog har meget bedre hardwaregenkendelse end MS). Når jeg skriver Linux i denne tekst mener jeg selvfølgeligt GNU/Linux, men da jeg skrev teksten, så jeg det som udnødvendig forvirring af læsere som ikke kender Linux i dybden endnu.

  En standard distribution vil i lang de fleste tilfælde komme med en række af programmer installeret og hvis man sætter sig i pakkemanageren vil man ofte have adgang til mange mange mere. Det samme kan man ikke sige om Windows – man kan læse og læse om Install Shield, men det giver ikke nogen hjælp til hvordan man skaffe sig programmer.

  Det også rigtigt at det er mange distributioner som penge, men også giver en masse support for dem. Den store forskel er at man som Linuxbruger kan vælge en gratis distribution. I Windows er der ingen anden vej end at lægge pengene på bordet.

  “Forskellen er bare at kender man linux, så virker det lettere i linux, men kender man windows, så virker det letter i windows.”
  Det er ikke en dårlig konklusion og hvis alle havde det sådan ville “getthefacts” kampangen stå dårligere, men da der er så meget FUD ang. Linux at læse om nettet, er det sjovt/nødvendigt at give lidt tilbage. 😀

 5. To ud af tre medlemmer af Olsen-banden er afgået ved døden inden for de sidste fem år, og her bekymrer man sig om Windows-installeren. Olsen-banden er en national kulturskat… De prøvede altid at stjæle et eller andet og nu er de døde. F.eks en pengetransport. De er døde.

 6. Thomas du må til at tænke i målgrupper for dine indlæg. Er det seriøs kritik du ønsker at sende til folk som står overfor valget Windows/Linux, eller udgyder du bare dårligdomme, som os der er enige med dig kan medgive. Alternativt kunne din målgruppe være inkarnerede Windows brugere som du ville “konvertere” eller lignende. Jeg forestiller mig at den sidste gruppe er sensible overfor argumenter som “dit: dumt, mit: fedt”.

  Anyways.

 7. Jeg tror målet her bare var at udgyde dårligdomme 😀 Men du har ret det skal ikke ses som et udspil, men mere som et modspil til MS FUD.

  Omvendt står jeg nu stadigt inde for det der står også når målgruppe er inkarnerede Windowsbrugere. Det er mange ting man tager for givet som Windows bruger. Derfor kan det være oplysende at læse en artikel, som verden fra en hel ande side.

  Jeg tror ikke Windows ville have de markedsandele de har, hvis ikke det var for FUD (Fear, Uncertaincy and doubt) kampanger, deres bundling med hardware producenter OEM og at de store i så lang tid.

  Det er min måske naive overbevisning at computermæssigt uberørte mennesker ville vælge Linux, hvis de stod over for valget med mellem Windows til 1200kr og Linux, som kan gøres gratis.

  Det kan være bøvlet at få en Windows maskine ind i Linux netværk og omvendt at få en enkelt Linux maskine ind i Windows netværk. I rene milijøer fungere det hele oftest fint, så hvis Linux var standarden ville folk ikke finde det besværligt at arbejde med Linuxmaskiner. Anyways Linux er ikke standarden, så bliver for at gøre opmærksom på os selv, må man lave lidt modspil og virak! 😀

 8. Her kommer lidt tanker og kommentarer fra en såkaldt ‘inkarneret’ Windåws bruger.
  Efter at have brugt Windåws. i forskellige ‘opdaterede’ versioner igennem efterhånden mange år(siden 1993) Må jeg tilstå at det er med voksende frustration at sætte sig bag en Pc.Her tænker jeg stabilitet, krav til hardware, og den pris der kræves hver gang man vil noget med Windåws der kræver programmel som ikke er standard.(er en lovlydig borger uden pirat kopieret software)

  Så derfor er jeg som bruger (absolut ikke superbruger eller nørd) meget taknemmelig for at der findes så mange forskellige distro’er at prøve som novice ud i linux, og det uden at tømme tegnebogen.
  Selvfølgelig er der en del ukendte ting der skal læres som ny bruger, men jeg tror at villigheden til at lære det er større i kraft af prisen for de forskellige distro’er ( 0,00 kr. )

  Kan egentlig ikke forstå at ikke flere bruger en eller anden form for Linux.
  de distro’er (Opensuse, Ubuntu, Mandriva, Fedora, Pclinux) jeg har prøvet er da utroligt brugervenlige, trods min mangelfulde viden og kunnen.
  Og mit valg er faldet på Opensuse og Ubuntu.Som til fulde opfylder mine krav til en brugbar Pc. Sammenlignet med Windovs Xp Pro jeg har brugt tidligere( som er installeret , men bruges urtoligt lidt, efterhånden som jeg har lært Linux at kende bedre)

  Bare et par ord om hvad potientielle nye Linux brugere som jeg evt. kunne tænke

 9. “Tilgengæld får de også lidt 3d acceleration af desktoppen som apples OS X har og Linux lige har fået med Xgl.”
  Hvor har OS X 3D-acceleration?

 10. Irriterende, når den ikke får beskeden lagt ind og opfatter efterfølgende forsøg som spam, grr!

 11. Tjek i øvrigt denne “softwarepatents-fundamentalist”! ;P (link følger, samme problem igen!)

 12. Jeg er fuldt overbevist om at giver man et lille barn en windows maskine og en linux maskine + noget preinstlleret internet, så er jeg overbevist om at linuxbrugeren vil efter et års tid være af en højere IQ gennemsnit.
  Jeg har selv haft windows i.. 10 år eller noget, 450MHz AMDK7 tiden, lang tid siden anyways.
  Igennem tiden har jeg eget lidt med linux, ikke oget specielt, men bar installeret det. fået det til at virke, og brugt det en dags tid eller 2. Her på mine ældre dage spilelr jeg ikke så ofte mere, og jeg er begyndt at bruge min opensuse maskine mere og mere. Kan njeg nu få wine til at køre et spil “eve-online” til at køre optimalt, så flytter jeg fuldstændigt.

  Jeg vil lige sige at med de store systemer såsom f.eks opensuse, at den faktisk har rigtig mange features installeret. Det tog mig en weekend at installere deforskellige codexes til film, XGL, og div. småprogrammer som man nu skal bruge.

  Sandt at sige at der også findes gratis gode programmer til windows, men de er bare sværre at finde, og i opensuse er mange til rådighed på install-skiven.

  Sidste ting jeg har at tilføje. HVIS DirectX-standarten blev opensource, omfg jeg ville hade at have købt MS aktier dagen forinden. DET eneste som Linux manger for at udradere windows komplet er spilsceenen.
  Lige P.T sidder jeg på min XP naskine, som er min spilmaskine, men hvis jeg bare ville sidde og chatte eller surfe så sad jeg på den anden.
  Jeg vil ikke have at denne komentar skal blive brugt som en argument at windows er bedre at spille på, for det er den ikke, mange openglspil som quake og doom kører bedre i linux. Spilfirmaer laver spil til windows fordi det er der pengene ligger, sørgeligt, men sådan er det nu engang.

 13. Det var da noget vås.

  Jeg har selv OpenOffice til windows XP, og jeg synes da at windows virker rigtig godt, selvom jeg gamer ret meget. Nok går det ned nogen gange, men jeg synes altså man kan meget på windows.
  Du siger internet explorer er ustabilt. Jeg har haft den her computer med windows xp og Internet explorer 6, og jeg har ikke haft EN ENESTE ødelæggende virus eller noget i den stil.
  Jo jeg havde en smule spyware jeg fik ryddet på 5min. Ellers var der hverken kommet noget ind eller ud.

  Har ikke selv haft Linux, men jeg må da sige, OMG du har et stort problem med Windows???? 😉

  Mvh. Pølsemanden

 14. Derudover skal det lige siges at jeg ikke har andet antivirus end det der ligger på computeren og min 2½ år gamle firewall.

  Men nu skal jeg så have en ny computer, igen med Windows, regner med XP da Vista ikke har været noget stor succes.
  Det er for dyrt, funktionerne er alt for krævende, og det duer bare ikke til gaming. Det er til gengæld fint til at surfe, eller offentligt brug.
  Synes da lige i skulle give XP en chance.

  Der er ikke ret mange windows brugere jeg har hørt kritisere Linux, det er faktisk kun omvendt. Og jeg forstår det ikke. Nok koster Windows penge, og nok er det ikke verdens bedste, men det er godt at starte med.

  Lige min mening. Og vi kunne da også sidde og kritisere Linux. Men vi er ikke selvglade :p

  Mvh. Pølsemanden

 15. Pølsemanden: Der er sket en del siden April 2006 og selv om jeg virker hård i min kritik af Windows står jeg stadigt inde for hvad jeg skrev. Jeg har selvfølgeligt valgt de hårdeste eksempler for at tegne kontraster op, men det mente og mener jeg stadigt er nødvendigt, da Linux skal kæmpe mod en del FUD (Fear, Uncertainty and Doubt) fra Microsoft.

  Du skriver at der ikke er mange Windowsbrugere der kritisere Linux. Det kan jeg ikke være andet end enig med. Man kunne udlægge dette som om Windowsbrugere er mere milde i deres natur og holder alle deres slemme historier om Linux tilbage med alfaderlig overbærenhed. Jeg tror dog nærmere at sagen er at Windowsbruger i snit er meget mere udvidende om software, styresystemer og hardware generelt. I Windowsmiljøer kan enhver Script kiddie der kan dobbletklikke på en installer og reinstallere Windows kalde sig poweruser. I Linux er de fleste brugere, herunder mig selv, ganske klar over hvor lidt de egentligt ved om computere, og det på trods af at Linuxbrugere i mine øjne har meget mere indsigt i software, styresystemer og hardware generelt.

  Selv om du har været så heldig ikke at opleve/(være klar over) “EN ENESTE ødelæggende virus eller noget i den stil.”, så betyder det ikke at det ikke findes og at der ikke er millioner af mennesker og virksomheder der lider eller har lidt under dette. En standard Linux installation er, som jeg har beskrevet i artiklen, mere sikker end en standard installation af Windows og mange mennesker ville være hjulpet i deres normale gøre mål ved at bruge Linux.

  Du skriver selv at du ikke har prøvet Linux endnu og det gør det selvfølgeligt lidt svært for dig at vide hvad jeg taler om, så jeg kan kun opfordre dig til at hente den nyeste Ubuntu installations CD gratis på http://www.ubuntu.com/ og se hvad det er jeg taler om.

  Endeligt skal jeg skal være den første til at sige at der også er irriterende ting ved Linux og andre styresystemer end Windows, men min erfaring, som dækker 15 år med Windows, 6 år med Linux, 1,5 år med Solaris og Mac efterlader mig stadigt at mene at Windows er et langt dårligere styresystem, som på ingen måde kan retfærdigøre sin markedsposition eller pris.

 16. som nybegynder indenfor linux verdenen kan jeg ikke udtale mig så meget om linux enu så jeg er lidt en nubi men jeg er en nyskærig nubi. en ting jeg har lagt mærke til ved linux er at alt virker efter indstalationen selv netkort som uner windows xp nogen gange kræver driver. det jeg egentlig ville sige var at jeg fatter ikke den markeds andel og monopol lignende virksomhed som windovs har jeg fatter det ikke.

  M.v.h. en inkarneret windovs bruger som er nyskærigt undersøger linux universet

Leave a Reply